miercuri, 4 iunie 2014

Transalpina - drumeţie, excursie şi tură foto (program)

Sâmbătă, 28 iunie 2014

Perioada: 28-29 iunie 2014
Cel mai înalt drum al României, cu o istorie de peste două mii de ani, numit şi "Drumul Regelui", a devenit recent şi una dintre cele mai spectaculoase şosele ale lumii. Tocmai de aceea, la sfârşitul lunii iunie, pornim într-o frumoasă excursie presărată cu drumeţii şi fotografii în peisaje spectaculoase, cu stânci şi cascade milenare, cu peşteri străvechi şi chei de o frumuseţe aproape nepământească.

Plecare din Timişoara 28.06.2014 – ora 7:00 de la Casa Adam Muller Guttenbrunn. Sosire la Timişoara 29.06.2014 in jurul orei 22:00.

Program
Ziua 1
Traseu : Timişoara – Lugoj – Caransebeş – Haţeg – Nucşoara - Petroşani – Cabana .
Vom trece prin Pasurile “ Porţile de fier ale Transilvaniei” 699 m şi “ Băniţa – Merişor” 756 m.
Prima drumeţie: Odată ajunşi la Nucşoara vom face o drumeţie usoară de circa 2 h şi jumătate (dus-întors) pînă la superba Cascada Lolaia, situată în inima muntelui la intrarea în Parcul Naţional Retezat. Traseul este uşor, deosebit de pitoresc şi se parcurge în întregime pe un drum forestier.
A doua drumeţie : Din Petroşani ne vom îndrepta spre Obarşia Lotrului urcînd tot mai mult spre zona înaltă a Munţilor Parâng. La intrarea propriu zisă în munte, vom parcurge o drumeţie usoară de circa 4 km ( aproximativ 1 h) pe Cheile Jieţului. Traseul este uşor şi se parcurge integral pe drum asfaltat. Drumul este îngust, mărginit de stânci şi presarat cu cascade frumoase ce se varsă în râul Jieţ.
În funcţie de timp se mai pot face opriri mai scurte pe drum în locuri cu belvedere.
Cazare seara la cabana, pensiune sau cort (posibil mai mult de 2 în camera).

Ziua 2
Traseu: Cabana – Pasul Muntinu (2103 m alt) – Pasul Urdele (2145 m alt) – Ranca (1600m alt) – Novaci – Polovragi.- Tg Jiu – Petroşani–Timişoara.
Vom traversa cea mai înaltă şi spectaculoasă porţiune din Transalpina (Ob. Lotrului – Rânca 33km).
Vom face opriri pe parcurs în punctele belvedere, Pasul Muntinu (2103m), Pasul Urdele (2145m), Rânca.
Din Pasul Muntinu – în funcţie de starea vremii, vom face o scrută drumeţie de circa 1 oră dus – întors, până în Şaua Muntinu, de unde se deschide o privelişte superbă către Pasul Urdele, şoseaua şi zona alpină a munţilor Parâng.
După ce vom coborî Transalpina, vom mai face opriri la Mănăstirea Polovragi, de unde ne vom deplasa circa 2 km (aprox 20-30 min) pe Cheile Olteţului la Peştera Polovragi.
O ultimă oprire va fi pe Cheile Galbenului, unde vom vizita Peştera Muierii.ATENŢIE! Programul a fost modificat!

Programul excursiei se modifică în felul următor (Cauza: nefinalizarea unor lucrări de drum în sectorul dintre Obârşia Lotrului ţi Rânca):
1. Prima zi: Se intră pe Transalpina la Sebeş şi vom vedea salba de lacuri Petreşti, Obreja de Capâlna, Tau-Bistra, Oaşa. Vom opri la Masa Jidovului şi în funcţie de timp la 2-3 dintre cele mai spectaculoase lacuri. La Obârşia Lotrului vom coti spre Petroşani şi vom face o drumeţie uşoară pe cheile Jieţului - aşa cum e descrisă în programul iniţial. Nu se mai ajunge la Cascada Lolaia care poate va fi un motiv să revenim cu o excursie în Retezat. La Târgu-Jiu oprim pentru o ora cu un program la alegere, din care noi propunem vizitarea parcului cu: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului. Trecem prin Staţiunea Săcelu, Novaci şi înnoptăm la Rânca.
2. A doua zi: Începem dimineaţa, după micul dejun, cu o drumeţie de aprox 2-3 ore, de la Rânca, în sus pe Transalpina. Drumeţia va fi dus-întors şi fiecare poate urca după dorinţă. Continuă programul la Polovragi aşa cum e descris iniţial. Dacă după Peştera de la Polovragi nu se mai optează pentru vizitarea Peşterii Muierii vom putea opta pentru o scurtă intrare pe spectaculoasele Chei ale Sohodolului (întoarcerea va fi pe frumosul traseu: Baia de Aramă - Herculane). Dacă timpul ne mai permite la 7 Izvoare vom putea face şi o baie de recuperare.

Preţul este de 280 lei/ pers (la pensiune/cabana), 230 lei/pers (la cort) şi include transport, cazare şi ghid specializat. Transportul se face cu autocarul, microbuzul sau autoturisme în funcţie de nr. de participanţi.

Notă: Chiar dacă drumeţiile vor fi uşoare, datorită faptului că vom traversa o zonă montană înaltă, rugăm participanţii să aibă un echipament minim adecvat (bocanci, ghete sau încălţăminte sport rezistentă, pelerină/umbrelă).


Sursa foto
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu